Προεδρικές Εκλογές 2023 – Eπαναληπτική εκλογή: O Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη δήλωσή του για την προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 3:00 μ.μ.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 3:00 μ.μ., απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπήρξαν καταγγελίες για τηλεφωνική παρενόχληση ψηφοφόρων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Το θέμα δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο, όμως με την ευκαιρία της ερώτησής σας, καλώ τα εκλογικά επιτελεία, των οποίων οι υποψήφιοι συμμετέχουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία, να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες της νομοθεσίας τόσο σε ό,τι αφορά την εκλογική νομοθεσία όσο και τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε στη συνέχεια, και αναλόγως, και με τη συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Είναι θερμή μου παράκληση ξανά προς τα επιτελεία ούτως ώστε να διεκπεραιωθεί αυτή η εκλογική διαδικασία ομαλά. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα τηλεφωνήματα και αυτή η παρενόχληση στον βαθμό που γίνεται».
Ερωτηθείς εάν διώκονται οι αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίες είναι αυξημένες, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, προτρέποντας για ψήφο υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ο δρ Κωνσταντίνου διευκρίνισε πως «αυτό που παρακολουθούμε είναι την πληρωμένη διαφήμιση».
Εξήγησε ότι «η προσωπική ανάρτηση του καθενός σε ένα κοινωνικό δίκτυο είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορεί να παρακολουθείται σε επίπεδο ατομικό, καθώς είναι χιλιάδες οι λογαριασμοί που υφίστανται».
«Αυτό το οποίο το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών παρακολουθεί και εποπτεύει είναι οι πληρωμένες διαφημίσεις, καταχωρήσεις σε οποιοδήποτε είδος μέσου πληροφόρησης, είτε έντυπο είτε τηλεοπτικό, είτε ραδιοφωνικό, είτε διαδικτυακό», είπε.
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα στην εκλογική διαδικασία, ο Γενικός Έφορος Εκλογών έκανε λόγο για δύο μεμονωμένες περιπτώσεις, στις οποίες δύο ψηφοφόροι επιχείρησαν να φωτογραφίσουν ψηφοδέλτιο - μια περίπτωση στη Λευκωσία και μια άλλη στη Λάρνακα.
Ενημέρωσε σχετικά πως «οι προεδρεύοντες υπάλληλοι επιλήφθηκαν των περιπτώσεων αυτών. Δόθηκαν οδηγίες στην Αστυνομία, στον επί καθήκοντι αστυνομικό στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο, που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης». Πρόσθεσε πως πέραν αυτών των δύο περιστατικών δεν υπήρξε οτιδήποτε άλλο.
Μετά τη λήξη και αυτής της εκλογικής διαδικασίας, θα χειριστούμε όλα τα θέματα συνολικά, σημείωσε ο δρ Κωνσταντίνου.
Τέλος, ανάφερε, ότι κατά την περιοδεία του σε εκλογικά κέντρα, είχε παρατηρήσει μία-δύο περιπτώσεις, όπου εταιρείες διεξαγωγής δημοσκοπήσεων εξόδου είχαν τις κάλπες τους κοντά στις εξόδους εκλογικών κέντρων. «Έγιναν σχετικές συστάσεις, ώστε να απομακρυνθούν οι κάλπες από τα εκλογικά κέντρα και να είναι έξω από την είσοδο των σχολείων», είπε.
«Δεν έχω δει κάτι άλλο και δεν έχω κάποια άλλη πληροφόρηση από τους Εφόρους που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία των εκλογών», κατέληξε ο Γενικός Έφορος.
___________