MOI


Κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικεί σε κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοος έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της χώρας κατοικίας, υπό τις ίδιες συνθήκες με τους υπηκόους αυτού του κράτους μέλους. Ο βασικός κανόνας είναι, συνεπώς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν σε άλλο κράτος μέλος να αντιμετωπίζονται ως υπήκοοι του κράτους κατοικίας.

Αν κάποιο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί ελάχιστο χρόνο κατοικίας από τους υπηκόους του ως προϋπόθεση συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρόμοιος ελάχιστος χρόνος κατοικίας μπορεί να απαιτηθεί και από υπηκόους άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο προσμετράται και η διαμονή σε άλλο κράτος μέλος.

Σημειώνεται ότι το κοινοτικό δίκαιο διασφαλίζει το εκλογικό δικαίωμα μόνο στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε περιφερειακές ή εθνικές εκλογές καλύπτεται από την εθνική νομοθεσία και, συνεπώς, η εκχώρηση του δικαιώματος συμμετοχής σε περιφερειακές ή εθνικές εκλογές για πολίτες άλλων κρατών μελών εναπόκειται στο συγκεκριμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΙΝ

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στη χώρα κατοικίας, εφόσον εκδηλώσουν τη βούλησή τους προς τούτο. Οι εκλογείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους σύμφωνα με τις διατάξεις της χώρας κατοικίας. Για την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο εκλογέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσκομίσει τα ίδια δικαιολογητικά με τους ημεδαπούς εκλογείς. Δύναται, επίσης, να απαιτηθεί η προσκόμιση ισχύοντος αποδεικτικού ταυτότητας και υπεύθυνης δήλωσης που θα προσδιορίζει την υπηκοότητα και διεύθυνση στη χώρα κατοικίας.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της χώρας κατοικίας παραμένουν εγγεγραμμένοι εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν. Αν η εγγραφή στους καταλόγους πραγματοποιήθηκε κατόπιν αίτησής τους, δύναται και να διαγραφούν αν το ζητήσουν.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ

Όσον αφορά το εκλέγεσθαι, κατά την κατάθεση της δήλωσης υποψηφιότητας, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προσκομίσουν τα ίδια δικαιολογητικά με τους ημεδαπούς υποψηφίους. Δύναται, επίσης, να απαιτηθεί η προσκόμιση ισχύοντος αποδεικτικού ταυτότητας και υπεύθυνης δήλωσης που θα προσδιορίζει την υπηκοότητα και τη διεύθυνσή τους στη χώρα κατοικίας. Επιπλέον, δύναται να απαιτηθεί από τους κοινοτικούς εκλόγιμους να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν εκπέσει του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος μέλος καταγωγής, πιθανώς με αντίστοιχη βεβαίωση, και ότι δεν είναι υποψήφιος σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Οδηγία 93/109/ΕΚ του Συμβουλίου της 6ης Δεκεμβρίου 1993 για τις λεπτομέρειες άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους πολίτες της Ένωσης που κατοικούν σε ένα κράτος μέλος του οποίου δεν είναι υπήκοοι.

Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου, της 13ης Ιουλίου 2018, για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΕΓΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ:

Εκλογικό δικαίωμα έχουν οι υπήκοοι ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας 18 ετών και άνω, που είναι εγγεγραμμένοι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο και δεν στερούνται του εκλογικού τους δικαιώματος στην Κύπρο και στο κράτος μέλος καταγωγής τους. Κάθε πρόσωπο που πληροί τους όρους οι οποίοι απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και μέχρι την ημέρα των εκλογών συμπληρώνει το 21ο έτος της ηλικίας του έχει επίσης και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Τι πρέπει να κάνουμε για να ασκήσουμε το εκλογικό δικαίωμα:

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να υποβάλει αίτηση εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα πλαίσια του τελευταίου συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου πριν τις εκάστοτε εκλογές. Σημειώνεται ότι ο εκλογικός κατάλογος αναθεωρείται ανά τριμηνία στις 2 Ιανουαρίου, 2 Απριλίου, 2 Ιουλίου και 2 Οκτωβρίου.

Η εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο παραμένει ισχυρή για όσο χρονικό διάστημα ο ενδιαφερόμενος διαμένει στην Κύπρο και πληροί τους όρους με τους οποίους συνδέεται το εκλογικό δικαίωμα και εφόσον δεν υποβάλει αίτηση για διαγραφή του από αυτόν.

Η αίτηση διαγραφής από τον ειδικό εκλογικό κατάλογο υποβάλλεται στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων τουλάχιστον ένα (1) μήνα πριν τις εκλογές.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται στον Γενικό Έφορο Εκλογών, κατά τον χρόνο και στον τόπο που αυτός καθορίζει με Γνωστοποίησή του που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και τοιχοκολλάται σε περίοπτα μέρη εντός του οικείου Δήμου/Κοινότητας τουλάχιστον πέντε (5) μέρες πριν την ημερομηνία υποβολής των υποψηφιοτήτων.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα είτε σε συνδυασμό Κόμματος / συνασπισμού Κομμάτων / ανεξαρτήτων, είτε μεμονωμένα, ως ανεξάρτητοι.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό έξι (6) που αντιστοιχεί στις έδρες της δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κάθε υποψήφιος υποβάλλει την Πρόταση Υποψηφίου, η οποία υπογράφεται από τέσσερεις (4) εκλογείς, οι δύο (2) ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο (2) ως υποστηρίζοντες, τη Δήλωση Υποψηφίου ότι κατέχει τα προσόντα εκλογιμότητας και παράβολο ύψους €1.000.

Υπήκοος άλλου κράτους μέλους, κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, πρέπει να υποβάλει και τα ακόλουθα:

(α) Υπεύθυνη δήλωση στην οποία προσδιορίζονται η ιθαγένεια του υποψηφίου, η διεύθυνση συνήθους διαμονής στη Δημοκρατία, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης του, ότι δεν είναι συγχρόνως υποψήφιος για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε άλλο κράτος μέλος, αλλά ούτε και στη Δημοκρατία σε συνδυασμό άλλου κόμματος ή συνασπισμού συνεργαζομένων κομμάτων, η ημερομηνία από την οποία είναι υπήκοος ενός κράτους μέλους, ότι δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτος του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στο κράτος μέλος καταγωγής του, καθώς και η τελευταία διεύθυνσή του στο κράτος μέλος καταγωγής.

(β) Ισχύον διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας εκδιδόμενο από το κράτος μέλος ιθαγένειας του εκλόγιμου ή/και βεβαίωση εγγραφής πολίτη της Ένωσης (MEU1) η οποία τον αφορά ή/και δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας.

Οι υποψήφιοι που προτάθηκαν ανακηρύσσονται με Γνωστοποίηση του Γενικού Εφόρου Εκλογών, η οποία αναρτάται στον τόπο υποβολής των υποψηφιοτήτων, και κάθε ενδιαφερόμενος εντός 24 ωρών από τη λήξη της υποβολής των υποψηφιοτήτων μπορεί να υποβάλει γραπτή ένσταση κατά της υποψηφιότητας οποιουδήποτε για τους λόγους που προβλέπονται στο Νόμο.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Οι περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόμοι.

Οι περί της Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμοι.
Οι περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμοι.
Πράξη σχετικά με την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία.